Produkty naturalne z gryki

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Produkty naturalne z gryki

Gryka G01 – poduszka do spania z gryki

53,00
41,00

Produkty naturalne z gryki

Poduszka do siedzenia z gryki

73,00

Produkty naturalne z gryki

Materac z gryki

280,00305,00

Poduszki do siedzenia, kliny ortopedyczne

Poduszka do medytacji

145,00175,00

Poduszka z gryki – jakie ma właściwości?

Poduszka Valde wypełniona gryką pozwala na swobodę podczas snu oraz na prawidłowe podparcie szyi. Często niedoceniana posiada wiele zalet.

Zapobiega przegrzewaniu głowy, zaburzeniom snu, chrapaniu, bólowi głowy, szyi, szczęki. Gryczana poduszka posiada właściwości antyalergiczne oraz dużą zdolność do regulowania temperatury przez całą noc. Kształt łuski gryki – kształt trójkąta, nie pozwala im się regularnie układać i zbijać w całość. Przestrzeń pomiędzy łupinkami pozwala na przepływ cyrkulacyjny powietrza przez poduszkę co zapewnia nam świeżość podczas użytkowania. Ponieważ w poduszce ciągle przepływa powietrze – wilgoć nie kumuluje się przy głowie. Mówi się o niej więc, że ma właściwości antypotowe.

Poduszka z gryki ma właściwości termodynamiczne, co oznacza, że temperatura łusek zmienia się w zależności od otoczenia. Stają się chłodniejsze wraz z chłodem sypialni, a latem i cieplejsze wraz z ciepłem pokoju. Właściwość automatycznej regulacji temperatury podnosi wygodę i komfort podczas snu na poduszce wypełnionej gryką.

Oprócz podnoszenia komfortu snu przez poduszkę wypełnioną łuską gryki możemy wykorzystać ją do celów rehabilitacyjnych, walki z bólem i wszelkimi dolegliwościami. Wystarczy włożyć poduszkę na kilka chwil do zamrażarki i stosować ją jako okład lodowy do łagodzenia dolegliwości bólowych, obrzęków czy opuchlizn.

Analogicznie przy procesach schłodzenia, poduszką  wypełnieniem łuską gryki można również podgrzewać i wykorzystywać do terapii cieplnej. Poduszki jednak nie należy podgrzewać w mikrofalówce. Idealne dopasowanie do kształtu ciała sprzyja wykorzystywaniu we wspomaganiu zabiegów rehabilitacyjnych. Jest coraz częściej polecana przez lekarzy do łagodzenia bólu szyi, barku, pleców i bioder oraz ogólnych napięć mięśni. Posiada właściwości antyalergiczne. Poduszkę z łuską gryki, używa się również w trakcie ćwiczeń jogi i specjalistycznym masażu. Jest bardzo uniwersalną poduszką.

Wykazane zostało iż łuska gryki emituje ujemne, zdrowe dla człowieka promieniowanie elektromagnetyczne, które neutralizuje szkodliwe promieniowanie, wysyłane choćby przez sprzęty elektryczne.

Łuska gryki nie stanowi schronienia dla pasożytów i roztoczy z uwagi na brak w swojej budowie substancji odżywczych. Ponadto łuska gryczana jest wolna od pyłu i nie sprzyja osadzaniu się kurzu, dlatego nie jest przyjazna dla roztoczy. W celu odświeżenia poduszki wypełnionej łuską gryki należy raz w miesiącu wystawić ją na działanie promieni słonecznych, lub włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Zabiegi te wystarczą by pozbyć się szczątkowej obecności roztoczy lub grzybów. Minimalne zabiegi konserwacyjne pozwalają na kilku miesięczną eksploatację poduszki.

Ta wspaniała poduszka wypełniona gryką będzie więc, bezpieczna dla osób o wrażliwej skórze i skłonnych do uczuleń.

Poduszka wypełniona gryką nie zawiera również GLUTENU !

Poduszki naturalne wypełnione gryką.

Gryka jako zdrowie w diecie człowieka -czyli jak szerokie zastosowanie posiada ta niesamowita roślina.  

Lecznicze właściwości zawsze płyną z natury. Medycyna naturalna od wieków wykorzystywana była w leczeniu chorób i schorzeń. Medycy i biolodzy latami badali rośliny po to by wydobyć z nich to co dla człowieka najlepsze. Choć istnieją rośliny, które szkodzą człowiekowi, ludzie odnaleźli te które mają leczniczą moc.

Wśród roślin wspierających zdrowie człowieka znalazła się gryka. Gryka posiada właściwości odżywcze dlatego jako pokarm powinna zainteresować wszystkich tych którzy dbają o zdrowie poprzez dietę.

Warto uwzględnić ja w swojej diecie jeżeli chcemy żyć zdrowo.

Gryka jako wartość odżywcza:

Białko-zawartość białka w gryce to ok. 10-18%. To wysokiej jakości białko charakteryzujące się wysoką jakością i według danych, stanowi aż ponad 80% wartości żywieniowej np. białka jaja kurzego, które uznawane jest za białko wzorcowe o składzie aminokwasowym najbardziej optymalnym dla potrzeb naszego organizmu. Badania dowiodły, że 100 g kaszy gryczanej dostarcza wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować), aby pokryć na nie w pełni zapotrzebowanie. Tak korzystny skład aminokwasowy gryki wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz podwyższenie „dobrego” cholesterolu HDL. Białko gryki nie zawiera również  frakcji glutenu. Gryka i produkty jej pochodne są zalecane osobom cierpiącym na miażdżycę oraz celiakię.

Tłuszcze – zawartość ich jest niewielka, wynosi około 3%. Jednakże skład tłuszczu gryki zdominowany jest przede wszystkim przez kwasy tłuszczowe nienasycone, które z kolei są pożądane w diecie człowieka.

Węglowodany i błonnik pokarmowy – podstawowym węglowodanem gryki jest skrobia. Należy ona do węglowodanów złożonych. Podczas trawienia cukry rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu wydzielania się insuliny. Ma to spore znaczenie dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Dodatkowych korzyści dostarcza obecność błonnika pokarmowego. Spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarczy nam około 6 g błonnika, co stanowi ok. 25% pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. Wysoka zawartość błonnika w gryce wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu we krwi. Spożycie jego zapewnia poczucie sytości i zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, co ma duże znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę czy też otyłość.

Witaminy – gryka i produkty z niej wytworzone bogate są przede wszystkim w witaminy z grupy B. Należą tu przede wszystkim: tiamina (B1), ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6). Korzystna jest również obecność białek wiążących tiaminę – wpływają one na większą przyswajalność tej witaminy przez organizm człowieka. Dodatkowo w gryce znajdziemy niacynę i witaminę E, która stanowi naturalny przeciwutleniacz.

Składniki mineralne – gryka obfituje w magnez. Jest również dobrym źródłem żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na budowanie odporności.

Związki bioaktywne i przeciwutleniające – ziarna gryki bogate są we flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę). Wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu powstawaniu zmian miażdżycowych oraz procesów nowotworzenia. Ponadto ziarna gryki zawierają fagopirynę – związek, który wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek ustroju na działanie insuliny. Tym samym jego spożycie jest zalecane osobom chorującym na insulinooporność, jak również cukrzycę.

Gryka posiada wiele leczniczych właściwości zarówno jako wartości odżywcze jak również w postaci suchej łuski, którą valde wypełnia zdrowotne poduszki.

Jakie właściwości dla człowieka posiada łuska gryki, z której powstają poduszki do spania i siedzenia Valde?

  • antyalergiczne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwzapalne,
  • rozluźniające mięśnie,
  • rehabilitacyjne,
  • chłonące wilgoć (antypotowe),
  • termodopasowania do pory roku,
  • neutralizujące szkodliwe promieniowanie

Ponadto łuska gryki nie stanowi schronienia dla pasożytów i roztoczy z uwagi na brak w swojej budowie substancji odżywczych. Ponadto  łuska gryczana jest wolna od pyłu i nie sprzyja osadzaniu się kurzu, dlatego nie jest przyjazna dla roztoczy tym samym zalecana jest astmatykom i alergikom.

Poduszki Valde wypełnione są ekologiczną łuską gryki pochodzenia krajowego. Wszystkie te właściwości stanowią słuszność posiadania poduszki wypełnionej naturą.

Valde w swojej ofercie posiada eko poduszki do:

  • spania ( poduszka o właściwościach ortopedycznych)
  • siedzenia (poduszka do siedzenia w postaci pierścienia)
  • pracy przy komputerze ( podkładka gryczana wspierająca nadgarstek)
Lubisz ciasteczka? Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.